Revelionul, seara în care pică Facebook?

Pe sfârșitul lunii octombrie, un atac cibernetic operat prin dispozitive smart a dus la blocarea timp de câteva ore a activităţii unor servicii ca Twitter, Spotify, The New York Times, Reddit, Yelp, Box, Pinterest sau Paypal. Acest atac de tip DDoS numit și Mirai (după denumirea unui malware ale cărui surse sunt ușor de găsit internet, fiind accesibile chiar și hackerilor mai puțin experimentați) a reprezentat prin amploarea sa atingerea un nou nivel de control asupra comunicaţiilor la nivel mondial.

Acest nivel era considerat până acum doar de resortul celor mai puternici actori statali, dar cu acest atac s-a confirmat că este și în puterea unor indivizi necunoscuţi. Câteva grupări de genul Silk Road au fost depistate şi destructurate de către autorităţi, dar altele specializate în comerţ online le-au luat imediat locul şi vor continua să se extindă. Dispozitivele cele mai utilizate de hackeri au fost camerele web și routerele personale a milioane de persoane, fără ca acestea să fie conștiente că sunt implicate într-un atac cibernetic de amploare. Pe lângă acestea, hackerii au folosit și frigidere ca și alte dispozitive casnice „inteligente”, securitatea acestora fiind mai ușor de spart.

Atacul DDoS înregistrat la finalul lui octombrie este considerat ca fiind cel mai puternic din istorie, infrastructura companiei Dyn fiind inundată cu aproximativ 1,2 Tbps. Alte site-uri afectate au fost Airbnb, Boston Globe, Github, HBOgo, Heroku, Freshbooks, precum si siturile grupului Vox Media, scrie techcrunch.com. Ulterior, pe finalul lunii noiembrie, un alt atac cibernetic a afectat aproximativ 1 milion de routere ce accesau serviciile de internet Deutsche Telekom. Au fost afectate mai multe țări precum Brazilia, Marea Britanie sau Irlanda și a fost folosită o tehnică similară cu cea din 21 octombrie, când milioane de utilizatori in SUA și Europa nu au mai putut accesa siteuri precum PayPal, Twitter sau Spotify.

Atacurile au fost lansate tot prin programe de tip Mirai care caută echipamente vulnerabile conectate la internet și pe care le transformă în „boți” controlați de la distanță, și care participă la atacuri pe scară largă menite să împiedice accesarea unor siteuri sau rețele. Experții în securitatea informațiilor consideră că aceste două mari atacuri de la sfârșitul lunilor octombrie și noiembrie nu au fost decât teste și nu mai târziu de anul viitor, atacurile cibernetice prin dispozitive inteligente vor bloca servicii precum rețelele de socializare sau siturile de știri.

Așadar, se prevede că nu mai este mult până la căderea internetului, iar dacă aceasta nu va avea loc la sfârșitul lunii decembrie (au și hackerii perioadele lor, presupun), cu siguranță că va avea loc în cursul anului 2017. Cum rețelele de socializare sunt în atenția tot mai multor utilizatori, nu ar fi exclus ca următorul test să aibă loc asupra celei mai reprezentative, și anume Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *