Cele mai populare platforme de web-design

Vrei să publici un website?  O poți face relativ ușor, platformele sunt gratuite.

joomla-drupal-wordpressCum accentul se pune însă pe informații actualizate, vei vrea să folosești un Content Management System, numit pe scurt CMS. Acest sistem de administrare a conținutului este un software pentru gestionare automată, în special a siturilor web.

Un CMS web are facilități care ușurează publicarea de conținut. El reduce intervenția programatorilor în administrarea sitului tău, limitând-o la configurare, după aceasta CMS-ul scutind multe linii de cod. Poți controla de unul singur publicarea de documente ori a altui tip de conținut, cum sunt imaginile și resursele multimedia. De asemenea, poți edita articole partajate de mai mulți utilizatori.

1. Platforma WordPress

WordPress este o platformă cu accent pe estetică, standarde web și ușurință în folosire. Deși bazată pe WordPress.com – o platforma de blogging, WordPress.org este un instrument mai complex ce se adresează web-designerilor. Tehnic vorbind, blogul este tot o categorie de website. La fel ca orice site, blogul pot conține: forumuri de discuții, știri, prezentări de produse sau jurnale personale. Nu numai că nu exista limitări față de alte tipuri de website-uri, ba are chiar câteva funcționalități suplimentare: posibilitatea de-a invita vizitatorii să comenteze articolele publicate, schimb facil de linkuri între bloguri partenere, spații generoase pentru informație-text, ușurință în adăugarea informațiilor pe site.

WordPress.org (ajunsă la versiunea 4.5.3) este gratuit și se poate descărca de aici.

2. Joomla!

Joomla este un sistem performant de management al conținutului scris în PHP care permite construirea de site-uri web și aplicații online puternice prin intermediul bazelor de date SQL. Include funcționalități precum cachingul paginilor pentru îmbunătățirea performanțelor, RSS, opțiune de printare a paginilor web, știri de ultimă oră, bloguri, sondaje, căutare web, și localizare internațională. Toate aceste aspecte, ca și ușurința sa în utilizare și extensibilitatea fac din Joomla! unul dintre cele mai populare CMS-uri web. Joomla! este o platformă construită pentru un portal sau o comunitate în timp ce WordPress este construit special pentru a prezenta un site de știri gen blog.

Joomla! este o soluție open source – disponibilă gratuit. Ultima versiune (3.6.2) se poate descărca de aici dar comunitatea din România recomandă ca fiind mai stabilă versiunea 3.3.3.

3. Drupal

Drupal este un pachet software modular și gratuit – scris, asemeni Joomla!, în PHP. Dar instalarea, dezvoltarea și întreținerea unui site web Drupal nu necesită cunoștințe de programare PHP. Drupal funcționează pe o platformă variată de sisteme de operare (Unix, Linux, BSD, Solaris, Windows, sau Mac OS X). În afara PHP, Drupal are nevoie pentru a funcționa și de un server de web cum este Apache sau IIS precum și de un motor de baze de date cum este MySQL. Drupal este folosit ca arhitectură software de 2.1% din totalul site-urilor existente.

Joomla! este preferat de designeri, iar Drupal de către developeri. Îl poți descărca (în versiunea 8.1.8) de aici.

platforme-dezvoltare-site

Dacă alegi un hosting plătit, nu este nevoie să descarci nici una din aceste platforme CMS web. Majoritatea firmelor din România care oferă acest serviciu (net hosting = găzduire internet) permit instalarea lor din cPanel, trebuie doar să te asiguri la firma de hosting că ai această facilitate (cont de găzduire cu cPanel).

Singura problemă este să te decizi asupra platformei: dacă vei folosi pagina ta web pentru a publica informații și noutăți dintr-un domeniu (cum este cazul aici), și ușurință în utilizare – alege WordPress. Dacă vrei să atragi o comunitate pretențioasă în jurul site-ului, alege Joomla! Și Drupal este o platformă puternică, ea fiind preferată de utilizatorii mai tehnici. Alege Drupal pentru un consum de resurse mai mic decât WordPress, un site mai rapid și mai ușor editabil, și pentru cea mai flexibilă platformă dintre cele trei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *