Diferența între site și blog

Originea termenilor

Cuvântul blog este o abreviere pentru weblog, adică un jurnal web. Dacă despre primul website apărut vreodată (http://info.cern.ch) am mai mai scris pe-aici, deschid o paranteză istorică pentru a lămuri cum a apărut primul blog. Despre o altă diferență, între web și internet (pentru că folosirea termenului website sau a grupuiu site web poate induce în eroare), citiți aici.

Cine a scris primul blog?

Se pare că fost publicat în 1993 de către Marc Andreessen, co-fondatorul Netscape. Primul blog din România, încă nu a fost revendicat de nimeni, deși prin ’97 existau câteva pagini românești pe geocities (chiar dacă nu prea arătau ca niște bloguri), iar în 2003 existau deja bloguri românești pe blogspot.com (actualul blogger, platformă aparținând gigantului Alphabet).

Se știe însă că primul român cu pagină personală de succes a fost Magdalena Maggy Donea, precursor absolut al bloggingului românesc. Ea lucra în în august 1996 la o companie de acces internet din Chicago și a câștigat una din primele ediții “webby awards”. Pagina sa (http://staff.interaccess.com/maggy) avea un trafic impresionant iar Maggy era de o franchețe uluitoare pentru acele vremuri. Avea link-uri către alți “pionieri” ai paginilor personale, precum Lance Arthur (of “glassdog” fame), programa totul singură în html, apoi cgi și își făcea singură grafica, posta fotografii, etc.

Diferența site/blog a crescut

Așadar diferența între cele două nu a fost foarte mare în timp (1993 primele situri – 1996 primele bloguri). Deși pentru un neavizat un blog bine făcut este greu de deosebit de un site (asta și pentru că 1 din 4 situri sunt făcute pe baza platformei WordPress.org, care a evoluat din cea de blogging WordPress.com) diferențele sunt semnificative. În primul rând, un site necesită cunoștințe de programare. Dacă nu este vorba azi de linii de cod, existând module care se ocupă de acest aspect, avem nevoie totuși să știm câteva noțiuni de arhitectură web.

Un blog are și el câteva pagini simple, cu prezentarea autorului (despre mine) și date de contact, șamd dar este structurat pe modelul unui jurnal personal, în care foile sunt înlocuite cu articole. Spre deosebire de blog, arhitectura unui site este mult mai complexă, bazată pe pagini care pot conține pe lângă articole și: fișiere video, review-uri, proiecte, testimoniale de la clienți, magazine virtuale, etc. Practic, blogul este un tip de site, unul simplu, dinamic, orientat spre mesajul transmis de autorul său.

Cum deosebim un site de un blog?

Caracteristica principală a siturilor web și de aici, ceea ce stabilește calitatea acestora, este interactivitatea cu utilizatorul. Situl este deschis clienților (care pot fi interesați și de servicii, nefăcând parte neapărat din clientela clasică interesată doar de un anumit produs) iar diferența între pagina unui site și simpla pagină de blog, cuprinzând doar articole (eventual și imagini), este că este scrisă (proiectată) pentru a deschide un dialog cu clientul și a provoca o reacție din partea acestuia (call for action) nu doar pentru simpla propagare a mesajului transmis de autorul său.

Așadar, dacă observați pe o site web o simplă înșiruire de articole (exact ca aici), atunci aveți de-a face cu un blog. Rațiunea pentru care un site poate arăta ca un blog este probabil, că nu are încă suficientă informație pentru a fi structurată într-un site web, ori că posesorii acelui domeniu web nu au apelat la o firmă specializată în domeniu, încercând să facă totul singuri, după ureche. Dacă, de asemenea, observați o înșiruire de comentarii sau un tabel al celor mai utilizate etichete, înseamnă de asemenea că aveți de-a face cu un blog – unul prietenos cu utilizatorii săi, care simulează un website, dar încă nu are (și poate că nici nu are nevoie de) complexitatea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *