Folosiți RSS feed?

Ce este RSS?
rss2Un flux de știri (feed) al unui site, asemănător unui abonament la un ziar; deosebirea față de newsletter (la care te abonezi pe mail) care îți grupează știrile într-un format de revistă săptămânală sau bi-lunară este că primești știrile în momentul în care apar pe site, după ce ai dat click pe butonul acela portocaliu.

La ce te ajută RSS feed-ul?
Abonamentele la acest flux de știri te scutesc să vizitezi zilnic toate cele 1x site-uri preferate, ca sa vezi ce a mai apărut nou. Orice noutate vine automat în programul RSS pe care îl folosești.

Cum se utilizează RSS-ul?
Într-un mod similar cu emailul, doar că ai nevoie de un program specializat în care introduci coordonatele fluxurilor de știri (tot adrese web, de regulă http://site.ro/feed/), iar informațiile îți apar frumos, asemenea paginilor unei reviste glossy – practic îți faci cu RSS propria ta agendă de presă.

De ce nu se prea folosește RSS-ul?
google-buzzÎnchiderea multor servicii Google a trecut neobservată, aşa cum s-a întâmplat cu Knol (rivalul Wikipedia) sau Buzz (primul rival al Facebook), însă lucrurile au stau diferit în cazul lui Google Reader (serviciu lansat în 2005 și abandonat în 2013). Practic atunci au renunțat mulți la orice serviciu RSS. Google avea însă pe acest segment FeedBurner și în plus, aceste servicii pot fi greu monetizate.

Ce substitute sunt?
Un serviciul substitut pentru fluxurile de știri este Twittter, unde primești rezumate de 140 de caractere sau chiar Facebook, care publică link-uri. Însă și Twittter este pus pe restructurări, închizând recent popularul său serviciu Vine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *