Front-end și back-end

Așa cum intuim, acești termeni (folosiți în web-design) desemnează concepte diferite. Similar cu ceea ce se întâmplă în activitatea de birou, unde front-office desemnează activitățile vizibile, legate de relația cu clientul (vânzări, marketing), iar back-office ceea ce se întâmplă în birourile din spate, munca invizibilă (contabilitatea, managementul), Front-End-ul desemnează tot ce se vede, partea vizibilă a website-ului, în vreme ce Back-End-ul adună toate operațiunile care nu sunt vizibile vizitatorului, locul unde se administrează informația.

Front-end

front_v_backVorbim despre front-end ca acea parte a site-ului sau a aplicației web cu care interacționează vizitatorii. Mai nou, front-end-ul are două specializări: design-ul (partea creativă) și dezvoltarea interfeței (partea de cod sau implementare HTML CSS). Această specializare sau diferențiere de roluri între designer și front-end developer este de dată recentă. Inițial, în front-end partea de design era una cu cea de dezvoltare. Abia în ultimii ani a apărut necesitatea acestei diferențieri între partea de design grafic (ce se vede efectiv) și partea de implementare (cum funcționează ce se vede, cu ajutorul HTML, CSS, JavaScript), fiind angajați absolvenți de arte plastice în design și IT-iști pe partea de implementare.

Practic partea de design a fost scoasă undeva în față, pentru a nu avea așteptări nerealiste de la front-end designer, și a nu subestima rolul front-end developerului: degeaba arată bine propunerile primului, dacă nu sunt implementate corespunzător, sau degeaba funcționează bine un site, dacă nu arată bine.

Back-end

fe-vs-bePrin Back-End înțelegem aceste trei părți: serverul, aplicația de interfață și baza de date. Rolul principal al acestuia este cel de management al conținutului. Cum sunt introduse paginile și articolele unui sit de prezentare? Cum administrăm informațiile dintr-un magazin online? Prin interfața pentru administratori care este back-end-ul.

Persoana care lucrează la back-end este programator, sau back-end developer. Cunoștințele sale sunt diferite de cele ale unui front-end developer, fiind mult mai specializat în programare.

Limbajele folosite în back-end sunt PHP, RubyPython. Pentru a le face mai ușor de folosit, sunt îmbunătățite cu framework-uri precum Ruby on Rails, Cake PHP sau Code Igniter, care ajută la dezvoltarea mai rapidă.

Care este situația în WordPress?

Acesta este un exemplu de front-end combinat cu back-end, deoarece WordPress este un framework open-source construit pe PHP, pe care trebuie să îl instalăm pe server împreună cu o bază de date. Pe partea grafică, designerii creează și personalizează aspectul (fie personalizează o temă deja existentă, fie creează una de la zero) iar front-end developerii personalizează funcționalitățile temei folosind HTML, CSS și Javascript. În WordPress developerii sunt mai puțin specializați în programare, fiind mai degrabă front-end developeri (dezvoltă interfața-client).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *