Noul Jetpack

Am instalat și eu ultima versiune (4.6) a popularului modul (sau plugin, pe engleză) Jetpack completat încă de la versiunea anterioară 4.5 cu noi opțiuni. Jetpack este un modul proprietar, dezvoltat chiar de compania Automattic ce găzduiește domeniile wordpress.com și mai nou a scos și domeniul scurt .blog, după cum anunțam aici. Ca să nu creez confuzii, trebuie să precizez că termenul WordPress are două accepțiuni. În prima, este un software în sine, liber și gratuit, cu alte cuvinte o platforma CMS, iar wordpress.org este site-ul oficial al software-ului WordPress.

WordPress.com este cu totul altceva – un serviciu de blog hosting, bazat pe WordPress. Automattic este firma din spatele wordpress.com. Acum că am definit termenii, pot face următoarea precizare: Deși Automattic donează cele mai multe resurse, WordPress nu este „un produs Automattic”. Fiind software liber, există o sumedenie de alți contribuitori – voluntari sau entități comerciale – care îl îmbunătățesc pe zi ce trece. Așadar, WordPress aparține acestei comunități de contribuitori. Articolul meu nu se referă la serviciul gratuit, a cărui instalare și utilizare necesită anumite abilități tehnice, ci la serviciul comercial oferit de firma Automattic.

Acesta are o versiune gratuită, care înglobează acum atât Akismet, cât și alte servicii interesante cum ar fi cele de statistici, articole similare, partajare socială, protecție și monitorizare website. Noul Jetpack ajută mult la crearea de conținut, permițând adăugarea (fără prea mari cunoștințe de artă grafică) de media bogată și frumos prezentată prin carusele, prezentări și galerii placate, înglobări simple din YouTube, Google Documents, Spotify și altele.

În plus, avem posibilitatea de personalizare a bării laterale – inclusiv Facebook, Twitter și fluxuri RSS – prin adăgarea aici de piese suplimentare, inclusiv statistici blog, calendar și piese ale autorului. Există și piese disponibile pentru partea de jos, precum Author, Blog Stats și Milestone.

Pe lângă serviciile gratuite există și un plan premium (9 usd/lunar), care oferă posibilitatea de a câștiga bani prin publicarea de reclame pe site cu Jetpack Ads (un serviciu de gestionare a programului WordAds), găzduirea de clipuri video (VideoPfress), și alte noi module și piese. Ce nu am înțeles foarte clar este dacă acest serviciu este achiziționat per utilizator sau per website și dacă este făcut pentru utilizatorii interesați de găzduirea WordPress sau chiar vrea să facă un pas înainte oferind servicii utilizatorilor de domenii .blog care și le găzduiesc independent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *