25 de ani de la prima pagină de internet

Un fenomen care a luat naştere cu 25 de ani în urmă la Centrul de cercetări nucleare CERN din Elveţia a revoluţionat comunicarea şi accesul la informaţie. Îl folosiți chiar acum pentru a citi acest articol: este vorba de internet. Apariția sa i se datorează fizicianului britanic Tim Berners-Lee, care lucra în 1991 în cadrul CERN. El a pus la punct primul browser şi standarde fundamentale cum sunt protocolul de transmisie şi limbajul de programare html. Vreme de vreo jumătate de an, doar cercetătorii din cadrul CERN au avut acces la aceste noutăţi.

”Crearea Web-ului a fost de fapt un act de disperare”, recunoaște azi Tim Berners, ”pentru că situația era foarte dificilă când lucram la CERN. Mare parte din tehnologia implicată în web, cum ar fi hypertextul, Internetul, obiectele text multifont, fuseseră deja proiectate. A trebuit doar să le combin. A fost un pas de generalizare, de a merge la un nivel mai înalt de abstracție, de a-mi imagina că toate sistemele de documentare disponibile sunt capabile să facă parte dintr-un sistem mult mai mare de documentare”.

Pe 6 august 1991 însă, Berners-Lee a prezentat conceptul World Wide Web mai multor grupuri de online-news, între care alt.hypertext, și a creat la CERN prima pagină web, cu scopul de a explica ce înseamnă internetul, cum poate fi folosit și includea link-uri către alte pagini. Aceasta este data începând cu care WWW a devenit public. Berners-Lee a renunţat să-şi patenteze invenţia şi s-o comercializeze, asigurând astfel o rapidă răspândire şi perfecţionare a ei.

Info.cern.ch a fost adresa primului website și web server din lume, rulând pe un calculator NeXT de la CERN, iar prima adresă web a fost http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, care concentra informații despre proiectul WWW. Vizitatorul putea învăța despre hypertext, avea detalii tehnice care să-l ajute să-și creeze propria pagină web, și o explicație despre cum să caute informații pe web. Iată cum arăta prima pagină de internet:

 

Întrebat dacă nu e dezamăgit că internetul a devenit atât de comercial, Berners-Lee a răspuns că nu vede lucrurile aşa. Internetul trebuie să fie un spaţiu universal. Aşa că nu trebuie exclus niciun domeniu. Mulţi mă întreabă: Nu eşti dezamăgit că circulă şi atâta gunoi în internet? Dar nimeni nu este obligat să citească totul. Internetul nu este în esenţă decât viaţa privită în oglindă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *