Primii 3 pași în configurarea unui site în WordPress

Odată configurat primul tău blog sau site în WordPress, poți începe cu scrierea primului articol. Asta nu este ceva complicat, WordPress publicându-ți un articol exemplificativ sub denumirea Hello, World pe care trebuie doar să-l editezi. În continuare, va trebui să faci cunoștință cu Panoul de control al Wordpress, numit Dashboard. Și abia de aici începe noul:

1. Structurarea primelor tale pagini

Trebuie să știi că orice site este format din pagini – care se afișează la un moment dat pe ecranul calculatorului. Unele situri mai simple sunt formate dintr-o singură pagină, însa majoritatea au mai multe. Nu toate paginile sunt la vedere, unele pot fi ascunse, însă asta nu înseamnă că ele nu sunt acolo, pe site. Putem ajunge foarte ușor la ele printr-un click pe meniul site-ului. Meniul tău ar putea arăta așa: Acasă – Despre – Portofoliu (produse) – Blog – Contact.  

Care este diferența între articole și pagini?

Articolele (numite și postări) sunt grupate într-o anume pagină de pe site-ul tau – și anume pagina de blog. Această pagină se poate chema „blog” sau „noutăți”, o poți denumi oricum. Însa doar pe pagina „blog” ele vor fi aranjate într-o listă, de la cel mai vechi către cel mai nou articol, de regulă. Dacă cineva da click pe un articol sau început de articol listat în acea pagină, va fi condus către o noua pagina, special dedicata acelui articol și numai lui.

Urmează acum structurarea sitului – cum o sa arate el? Convenția este ca vizitatorul să fie întâmpinat la început de o pagină de primire a sitului – pagină numită „home” sau „acasă”, urmată de o pagină de prezentare numită „despre”. Urmează pagini cu produsele/serviciile pe care dorești să le prezinți, apoi pagina articolelor informative „blog”, iar la final, ca să fie mai ușor de accesat, pagina cu datele tale de „contact”.

Aici poți lăsa un număr de telefon, o adresă de e-mail sau un link la pagina ta de pe Facebook. Pe pagina „home” se recomandă ceva care să atragă ochiul – un videoclip sau o prezentare a ceea ce va găsi vizitatorul sitului tău.

2. Setarea linkurilor prietenoase

La scrierea primului tău articol, vei putea observa în bara browserului un link de genul: situltau.ro/uncategorized/?p=1”. Acesta este un link urât de motorul Google. Lui Google ii plac link-urile prietenoase, îi plac categoriile, clasificările, numele clare. Pentru aceasta va trebui să îți setezi link-urile prietenoase sau „permalinks”. Deci, te vei duce în Dashboard la meniul Setări-settings, apoi click pe Legături permanente sau Permalinks, apoi în noul meniu care se va deschide, la Common settings. Bifeaza aici Custom Structure, iar în casuță va scrie „/%postname%”. Nu uita să salvezi!

Această setare Cu nume la articolva notifica Google că vrei ca articolele tale să fie clasificate cu numele pe care le-ai dat. În bara browserului va scrie, de acum, „situltau.ro/primul-tau-articol”. Acesta este un link prietenos, care îi place mult mai mult lui Google decât „siteultau.ro/?p=1”.

Nu toate temele gratuite folosite în cazul unui blog au această setare –  cu scopul de a te încuraja să treci la un domeniu sau temă contra-cost. În cazul în care tema ta nu  are această setare, verifică formatul postării și în caz că nu conține și nume articol, doar cifre, schimb-o cu altă temă disponibilă.

3. Întrodu câteva module sau plugin-uri

Plugin-ul este un script = un cod special, scris în limbaj de programare, care îmbunătățește și extinde posibilitățile temei alese pentru site. Există mii de plugin-uri – multe dintre ele gratuite, le găsești pe wordpress.org – care îți vor seta o mulțime de utilități: moderarea comentariilor de pe blog, analiza traficului de pe site, conectarea la Social Media (Facebook, Twitter etc.), copierea site-ului (backup), SEO și multe altele.

Ca sa introduci și sa activezi un plugin în situl tău, mergi la Pluggins, dai click pe Add New și in meniul care apare apasă pe Search. Va apare o lista cu plugin-uri de unde poți să să alegi. După ce ai descarcat plugin-ul ales va trebui să-l activezi. Ar fi bine sa ai un număr rezonabil de plugin-uri instalate, altfel situl tău se va încărca greu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *